Składniki na 4 porcje:
  • Kapusta biała 200 g
  • Mięso mielone wieprzowe 200 g
  • Jaja 0.40 cu
  • Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg 8 g
  • Cebula, kostka 24 g
  • Sól 2 g
  • Pieprz do smaku
  • Majeranek do smaku

Sos

  • Cebula, kostka 32 g
  • Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg 8 g
  • Mąka 16 g
  • Wywar od gotowania gołąbków 400 ml
  • Ziemniaki 800 g


    1. Gołąbki

      • Kapustę sparz i wytnij twarde końcówki.
      • Cebulę zeszklij na Ramie, wystudź i połącz z pozostałymi składnikami, doprawiając do smaku.
      • Farsz zawiń w liście kapusty.
      • Gołąbki przełóż na blachę G/N i zalej gorącą wodą wymieszaną z Delikatem uniwersalnym.
      • Wstaw do pieca, przykryj i duś około 20-30 minut.
      • Po wyjęciu z pieca odlej 1 litr wywaru do przygotowania sosu pomidorowego.
    2. Sos

      • Cebulę zeszklij, dodaj koncentrat pomidorowy i zasmażaj przez chwilę.
      • Zalej wywarem, zagęść zawiesiną z mąki i zagotuj.
      • Gołąbki podawaj z ziemniakami i sosem.