
Składniki na 4 porcje:
-
Udka z kurczakab/s b/k 640 g
-
Imbir 32 g
-
Olej 24 ml
-
Garam masala 2 łyżki
-
Sóldo smaku
-
Cebula 48 g
-
Kurkuma 1 łyżeczka
-
Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%) 1 l 160 ml
Podanie
-
Kolendra świeża
-
Kurczak Tikka Masala
- Kurczaka pokrój w dużą kostkę.
- W dużej misce wymieszaj Primerbę czosnkową, drobno starty imbir, olej, sól, paprykę i mieszankę przyprawową Garam Masala. Wymieszaj z kurczakiem i pozostaw do zamarynowania.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pozostałe przyprawy i zasmażaj tak, by wszystkie składniki oddały swój aromat. Całość zalej Tomato Pronto i duś do uzyskania konsystencji sosu. Pod koniec dodaj Ramę 31%.
- Całość zmiksuj.
- Kurczaka smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze lekko brązowego koloru.
- Zasmażone mięso zalej przygotowanym sosem, duś na wolnym ogniu około 10 minut.
-
Podanie
- Podawaj z ugotowanym ryżem basmati i świeżą kolendrą.